Hårdare straff – en långsiktig lösning för minskad brottslighet?


Sedan mitten av 1990 - talet har samhällets attityd mot brottslingar förstärkts och straffen för de grova brotten har blivit allt längre. Bra, tänker de flesta men är verkligen hårdare straff en långsiktig lösning för att minska brottsligheten? Forskare är en grupp som nästan är helt enhetliga i sin åsikt om att hårdare straff inte bidrar till ett samhälle med minskad brottslighet.


Hårdare straff för att minska brottsligheten är i min åsikt inte en långsiktig lösning. För en kort stund blir vi kvitt problemen men när dessa väl kommer ifatt oss igen står vi där, med än mer problem än tidigare.


Enligt min åsikt har hårdare straff ingen positiv inverkan på brottsligheten överhuvudtaget. Att isolera brottslingar från vårt samhälle fyller ingen funktion, förutom att det skyddar samhället från det onda. Att låsa in brottslingarna bakom galler en ännu längre tid skapar enbart en större isolering från samhället och även stora svårigheter att efter frigivning anpassa sig till samhället där ute. Vi måste förstå att några månader eller år bakom galler inte löser själva problemet utan bara är ett sätt att skjuta upp och slippa handskas med det. Det är även viktigt att poängtera att människor som begår brott i många fall inte kan klassas som "friska" och att slänga in dem i fängelsehålan för ett tag kommer knappast att förändra brottslingens inställning och attityd till brott.


Visst, jag förstår hur man tänker när man förespråkar och hyllar strängare lagar och hårdare straff. Givetvis är det möjligt att hårdare straff kan avskräcka människor från att begå brott i en viss mån men vad man bör tänka på är att personer som begår brott i många fall som tidigare sagt inte är "friska" och vad spelar det då för roll om man höjer straffen? En "sjuk" person lär ju knappast hejdas på grund av att man får ett 10 år längre fängelsestraff för mord än tidigare.  


Jag menar dock inte att brottslingar inte ska sona för sina brott. Givetvis ska samhället visa vad konsekvenserna av en felaktig handling blir men man måste parallellt med detta hjälpa, stödja och förbereda brottslingen för ett nytt liv där ute. Hårdare straff drabbar ju lagöverträdare hårt medan det gynnar de laglydiga. Naturligtvis är det helt rätt att lagöverträdare ska straffas medan de som lyder lagen ska slippa utsättas för fara genom att brottslingar slipper längre straff och kommer ut som en fara i samhället.



Om hårdare straff inte är lösningen, hur kan vi då minska brottsligheten i vårt samhälle? Jag tror starkt på att vi måste angripa problemen på ett annorlunda sätt. Man måste arbeta aktivt för att förbereda de forna brottslingarna för ett liv ute i samhället. Man måste satsa mer på att arbeta med de bakomliggande orsakerna till brottslighet och engagera sig och fokusera mer långsiktigt. Arbeta till exempel effektivt för att minska antalet barn som växer upp i oroliga och fattiga miljöer som till stor del leder till kriminalitet. Det är först då vi attackerar orsakerna till brottsligheten vi får möjligheten att se en förändring.


Som i de flesta förebyggande arbete är det viktigt att engagera så många som möjligt i debatten. Det är viktigt att man föreläser, informerar, diskuterar och utbildar människor redan i unga år. Det är viktigt att visa samhällets individer vad som klassas som rätt respektive fel. Man bör satsa på att förändra samhällets inställning och attityd angående brottslighet.  Skapa diskussioner i skolorna, engagera ungdomarna och skapa en tydligare dialog mellan ungdomar och polis och politiker. Ansvaret ligger även i föräldrars händer där en god uppfostran bidrar till bättre attityder och inställningar till brottslighet.


För att minska brottsligheten anser jag att man måste arbeta aktivt för att förändra samhällets inställning mot brottslingar. Om samhället fortsätter att frysa ut och ta avstånd från tidigare brottslingar kommer problemen bara att fortsätta runt i den onda cirkel vi cirkulerar i idag. När brottslingar kommer tillbaka till vårt samhälle och direkt blir utstötta på grund av sin bakgrund söker de sig givetvis tillbaka till de kriminella kretsar de tidigare umgicks i och vi är då tillbaka på samma ställe igen. Ni som har makten att förändra i samhället, gör det! Arbetsgivare: anställ tidigare brottslingar, skolor: ta emot ungdomar med traslig bakgrund och ge dem en chans! Visa samhället att människor kan förändras och är värda en andra chans. Var beredd att förlåta och var beredd att ge en individ som redan sonat för sitt brott en ny chans. På detta sätt kan vi förflytta de forna brottslingarna till en icke kriminell miljö och på så sätt också minska brottsligheten.


Just nu är det en tydlig trend för politiker att förespråka en mer skärpt lagstiftning. I ett samhälle där brott ökar ser folket givetvis helst att politiker börjar satsa hårt för att minska detta. Samhället är trött på att inget görs och politiker som börjar förespråka mer lag och ordning i samhället attraherar naturligtvis oss. Det är en tydlig och väldigt genomskinlig taktik att dra människor till sig, men den funkar, vi människor faller pladask för den, helt klart. Om sedan politikerna i praktiken verkligen arbetar mer effektivt för att förbättra samhällets lag och ordning är en annan sak. Dock är det i dagens oroliga samhälle snart ett måste.

// Natalie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0